Op 1 juli 2016 is InZwang gestart met een versiespreekuur op haar eigen locatie aan de Ronsseweg 3B in Gouda. Het versieteam heeft hier lang naar toe gewerkt en hoopt veel baby’s met succes te kunnen draaien en op deze manier het aantal keizersnedes vanwege een stuitligging te verlagen. Het versiespreekuur is een spreekuur voor vrouwen bij wie de baby in een stuitligging ligt. Een speciaal hiervoor opgeleid team, bestaande uit gynaecologen en verloskundigen, zal tijdens dit spreekuur proberen de baby die in stuitligging ligt uitwendig te draaien naar een hoofdligging.
Voor vrouwen bij wie het kind in stuit of dwars ligt tussen 35 en 37 weken.
Het versiespreekuur is iedere donderdagmiddag. Je eigen zorgverlener (verloskundige of gynaecoloog) geeft uitleg over de versie en zal een afspraak maken bij het InZwang Versiespreekuur.
In de week vóór de versie heb je al een echo gehad via je verloskundige of gynaecoloog om de ligging te bepalen, de groei en de hoeveelheid vruchtwater. Deze echo uitslag moet mee naar het versiespreekuur, evenals je zwangerschapskaart. Kom met een halfvolle blaas naar het versiespreekuur. Dit helpt om de stuit van de baby gemakkelijker uit het bekken te krijgen met het draaien.
Het versiespreekuur wordt door twee versiekundigen van InZwang gedaan. Zij nemen uitgebreid de tijd voor je en leggen uit wat er gaat gebeuren tijdens de versie. Ook is er gelegenheid om vragen te stellen. Voordat de versie gedaan wordt, wordt een hartfilmpje van de baby gemaakt (CTG) en een korte echo om de precieze ligging te bepalen.
Als het CTG (20-30 minuten) goed is, wordt er met het draaien van de baby begonnen. Dit kan gevoelig zijn. Het is belangrijk dat je zo ontspannen mogelijk ligt en je de buikspieren niet aanspant. Als het je teveel wordt, mag je altijd vragen om te stoppen met de versie.
Na afloop wordt met de echo de ligging van de baby gecontroleerd. Daarna wordt er opnieuw een CTG gemaakt. Heb je een Rhesus negatieve bloedgroep, dan krijg je vervolgens anti-D toegediend. Achteraf kan je buik wat beurs aanvoelen.
De kans van slagen van de versie is ongeveer 40-50 % procent. Er zijn uiteraard factoren die de slagingskans beïnvloeden; zwaarlijvigheid van de moeder, weinig vruchtwater en een flinke baby maakt de kans kleiner. Slanke moeder, mooi vruchtwater, bescheiden baby, maakt een versie over het algemeen makkelijker. Als de eerste versiepoging niet slaagt volg, indien gewenst, een tweede poging op een later tijdstip.