1

FAQ

Meest gestelde vragen

Op deze pagina vind je een overzicht van veel gestelde vragen. Zit jouw vraag er niet tussen en wil je wel graag een antwoord? Neem dan even contact met ons op. (klik op het pijltje voor het antwoord op de vraag).

We begrijpen dat je wellicht meerdere mensen de echo wilt laten meemaken, maar het gaat om een medisch onderzoek. De echoscopiste draagt de verantwoordelijkheid voor het onderzoek en moet zich goed kunnen concentreren. Behalve jezelf mag er maximaal 1 volwassene mee in de echokamer. We vragen je geen kinderen mee te nemen naar medische echo’s.

De kosten van de termijnecho, 13-weken echo, 20-weken echo en specifieke diagnostische echo’s worden vergoed uit de basiszorgverzekering (mits je een ziektekostenverzekering hebt, anders dien je deze kosten zelf te betalen). 

 

Let op: je kunt bij ons alleen pinnen. Een termijnecho, 13-weken echo en de 20-weken echo worden maar één keer vergoed.

Nee, een medische echo kan niet gecombineerd worden met een pretecho. Dit is een landelijke richtlijn waar wij ons heel strikt aan houden. We zullen wel proberen om ook bij de medische echo’s een aantal mooie en herkenbare beelden af te drukken.

De vitaliteitsecho, termijnecho, echo bij bloedverlies, groei-, liggings- en placentalokalisatie duren 20 minuten.

De 13-weken echo duurt 30 minuten en de 20-weken echo duurt 40 minuten.

Vanaf 7 weken is het op ieder moment in de zwangerschap mogelijk om een 2D echo te maken. De mooiste beelden zijn te maken vanaf ongeveer 14 weken.

Het geslacht van de baby kunnen we bepalen vanaf 15-16 weken. Voor die tijd is de kans op fouten veel groter en kunnen we je geen zekerheid geven. Er zijn praktijken die al vanaf 13 weken een geslachtsbepaling aanbieden, wij kiezen hier bewust niet voor.

Je mag naar een pretecho maximaal 5 personen meenemen (volwassene en/of kinderen)

Je kunt bij ons uitsluitend met PIN betalen.

Een 2D echo lukt in principe altijd. Zijn de beelden volgens de beoordeling van de echoscopiste niet goed? Dan zal zij aangeven dat je op een ander moment terug mag komen voor nieuwe opnames.

Zorg voor een iets gevulde blaas, dit maakt het echoën vaak makkelijker.