1

13 weken echo

De 13 weken echo gaat op dezelfde manier als de meeste andere echo’s tijdens je zwangerschap. De 13 weken echo is een medische onderzoek waarbij een echoscopiste kijkt of je kind lichamelijke afwijkingen heeft en of de organen goed zijn aangelegd.

 

https://www.pns.nl/prenatale-screeningen/13-wekenecho

13-weken echo (ETSEO)

De echo moet gemaakt worden tussen 12+3 en 14+3 weken en duurt ongeveer 30 minuten. Het is belangrijk dat de folder van de 13-weken echo goed is gelezen. Nadat de verloskundige de verwijzing voor de 13-weken echo heeft aangemaakt kan je ons bellen om een afspraak in te plannen. Meer informatie over de 13-weken echo is te vinden op de website pns.nl.

 

Belangrijk:

Het bepalen van het geslacht is niet het doel van de echo. Bij de 13-weken echo mag hier ook niet naar gekeken worden. Als de echoscopist bij de 20-weken echo het geslacht kan zien, zal hij/zij dit alleen op jouw verzoek vertellen.

Afspraak inplannen

Gezien de korte periode waarin de 13- en 20-weken echo gemaakt kan worden adviseren wij je om direct na de eerste afspraak bij de verloskundige een afspraak voor de 13-weken echo te plannen. Voor de 20-weken echo vragen we je om rond 14 weken zwangerschap een afspraak bij ons in te plannen.

 

Ben je in verwachting van een meerling?

Dan wordt elk kind afzonderlijk onderzocht. Het is belangrijk dat je bij het maken van de afspraak aangeeft dat je in verwachting bent van een meerling.

 

Afspraak afzeggen

Afspraken moeten minimaal 24 uur van tevoren worden geannuleerd. Bij niet tijdig afmelden of te laat verschijnen brengen we € 35 euro in rekening. Bekijk ook onze algemene voorwaarden en klachtenprocedure. Heb je nog vragen of wil je graag meer informatie, neem dan even contact met ons op.

Goed om te weten

De 13- en 20-weken echo zijn langdurige onderzoeken (ca. 40 minuten) en vragen om concentratie van de echoscopiste. Daarom verzoeken wij je om geen kinderen mee te nemen naar de 13- én 20-weken echo. Zo kan de echoscopiste geconcentreerd haar werk doen en in alle rust je vragen beantwoorden.

FAQ

Meest gestelde vragen

Veel gestelde vragen en antwoorden over de 13- en 20-weken echo

13-weken echo

  • Deze echo is vroeg in de zwangerschap. Het kind is kleiner en minder ver ontwikkeld.
  • Sommige (ernstige) afwijkingen zijn wel te zien. Als er vervolgonderzoek nodig is, heb je meer tijd om te bepalen wat je met de uitslag doet.
  • De echoscopist kijkt niet of het kind een jongen of meisje is.

20-weken echo

  • Deze echo is later in de zwangerschap. Het kind is groter.
  • Er zijn meer details te zien. Als er vervolgonderzoek nodig is, heb je minder tijd om te bepalen wat je met de uitslag doet.
  • De echoscopist kan meestal zien of het kind een jongen of meisje is. Je krijgt dit alleen te horen als je hier zelf om vraagt.

Hoe groot is de kans dat een aangeboren lichamelijke afwijking ontdekt wordt? Dit is afhankelijk van de afwijking. Bijvoorbeeld: de kans dat een open ruggetje ontdekt wordt, is ongeveer 90%. De kans dat een hartafwijking ontdekt wordt, is ongeveer 25 tot 50%, afhankelijk van de ernst van de afwijking. De 20 weken echo is geen garantie voor een gezond kindje. Niet alle afwijkingen worden gezien op de echo.

Bij sommige afwijkingen is het voor het kindje beter als ze al voor de bevalling bekend zijn. De zorg voor het kindje tijdens en na de bevalling kan dan al voorbereid worden. Bovendien kun je je  voorbereiden op de komst van een kindje met een aangeboren afwijking. Bij een zeer klein aantal aangeboren afwijkingen is het mogelijk om het kindje al in de baarmoeder te behandelen. Indien bij het onderzoek ernstige afwijkingen worden vastgesteld, bestaat nog de mogelijkheid te overwegen de zwangerschap af te breken. Zwangerschapsafbreking is wettelijk toegestaan tot een zwangerschapsduur van 24 weken.

Met de 20-weken echo kunnen niet alle aangeboren afwijkingen worden gevonden. Sommige afwijkingen zijn te klein of te onduidelijk om te zien op een echo. Andere zijn pas zichtbaar na de geboorte. Bovendien kunnen na 20 weken zwangerschap ook nog aangeboren aandoeningen ontstaan. Soms is het niet mogelijk de organen goed te bekijken, bijvoorbeeld door de ligging van de baby of door overgewicht van de moeder. Je kunt dan worden verwezen naar een academisch centrum.

Soms is de betekenis van de afwijking die gezien wordt, niet meteen duidelijk. Hierdoor kan vervolgonderzoek nodig zijn. Dit kan veel onrust veroorzaken tijdens de zwangerschap. In een enkel geval wordt er op de echo een afwijking gezien, terwijl na de geboorte blijkt dat je kindje die afwijking toch niet heeft.

Je krijgt de uitslag tijdens de echo. Bij een afwijkende bevinding kom je in aanmerking voor verder onderzoek. Meestal is dit een uitgebreid echoscopisch onderzoek.Eerst bespreek je het vervolgonderzoek met je verloskundige of gynaecoloog. Daarna word je voor een uitgebreid echoscopisch onderzoek doorverwezen naar een regionaal centrum voor prenatale diagnostiek. Het is afhankelijk van het tijdstip van de 20-weken echo of verwijzing direct mogelijk is. Het kan voorkomen dat een verwijzing pas geregeld kan worden op de volgende (werk)dag.