1

Welke medische echo’s zijn er?

Vitaliteitsecho

Een vitaliteitsecho wordt gemaakt op medische indicatie tussen de 7 en 9 weken. De echo is bedoeld om te kijken of de zwangerschap intact is, zich in de baarmoeder bevindt en of er geen afwijkingen in en rondom de baarmoeder te zien zijn.

Termijnecho

De termijnecho wordt gemaakt om te bepalen hoe lang je al zwanger bent en zo de uitgerekende datum vast te stellen. De termijnecho geeft precies aan hoe oud de ongeboren baby is (dus wanneer de bevruchting plaatsvond).

13 & 20-weken echo

De 13- en 20 weken echo gaat op dezelfde manier als de meeste andere echo’s tijdens je zwangerschap. De 13- en 20 weken echo zijn medische onderzoeken, bij beide onderzoeken kijkt een echoscopiste of je kind lichamelijke afwijkingen heeft.

Echo bloedverlies

Gedurende de gehele zwangerschap kan er bij vaginaal bloedverlies een echo gemaakt worden om oorzaak te achterhalen en te kijken of de zwangerschap nog intact is.

Groeiecho

De groeiecho is een echo om te kijken of de groei van je kindje goed is. Het hoofdje, buikje en bovenbeentje worden gemeten en er wordt gekeken naar de hoeveelheid vruchtwater.

Placentalokalisatie

Deze echo wordt rond 34 weken zwangerschap gemaakt om te kijken of de placenta niet voor de baringsuitgang ligt. Hierbij wordt vaak ook inwendig gekeken.

Liggingsecho

De liggingsecho wordt gemaakt om te kijken waar het hoofdje van het kindje ligt. Meestal wordt deze echo rond 35-36 weken gedaan.

Afspraak inplannen

Klik hier om een afspraak bij ons in te plannen.

 

Ben je in verwachting van een meerling?

Dan wordt elk kind afzonderlijk onderzocht. Het is belangrijk dat je bij het maken van de afspraak aangeeft dat je in verwachting bent van een meerling.

 

Afspraak afzeggen

Afspraken moeten minimaal 24 uur van tevoren worden geannuleerd. Bij niet tijdig afmelden of te laat verschijnen brengen we € 35 euro in rekening. Bekijk ook onze algemene voorwaarden en klachtenprocedure. Heb je nog vragen of wil je graag meer informatie, neem dan even contact met ons op.

FAQ

Meest gestelde vragen

Veel gestelde vragen en antwoorden over medische echo’s

De kosten van de termijnecho, 13-weken echo, 20-weken echo en specifieke diagnostische echo’s worden vergoed uit de basiszorgverzekering (mits je een ziektekostenverzekering hebt, anders dien je deze kosten zelf te betalen). 

 

Let op: je kunt bij ons alleen pinnen. Een termijnecho, 13-weken echo en de 20-weken echo worden maar één keer vergoed.

Zorg voor een iets gevulde blaas, dit maakt het echoën vaak makkelijker.

De vitaliteitsecho, termijnecho, echo bij bloedverlies, groei-, liggings- en placentalokalisatie duren 20 minuten.

De 13-weken echo duurt 30 minuten en de 20-weken echo duurt 40 minuten.

We begrijpen dat je wellicht meerdere mensen de echo wilt laten meemaken, maar het gaat om een medisch onderzoek. De echoscopiste draagt de verantwoordelijkheid voor het onderzoek en moet zich goed kunnen concentreren. Behalve jezelf mag er maximaal 1 volwassene mee in de echokamer. We vragen je geen kinderen mee te nemen naar medische echo’s.

Nee, een medische echo kan niet gecombineerd worden met een pretecho. Dit is een landelijke richtlijn waar wij ons heel strikt aan houden. We zullen wel proberen om ook bij de medische echo’s een aantal mooie en herkenbare beelden af te drukken.